Diorama

Two massive and planar volumes loosely divide the open plan space into kitchen, living and dining areas. These volumes conceal structural elements, and provide storage space, and lend a plastic quality to the ceiling the roof and ceiling that sits above them. This is reinforced by the matching rectilinear geometry of the rooflight opening, which gives the ceiling and roof the appearance of an incised solid.

Views through the spaces to a small courtyard are carefully controlled to provide only glimpses and allow partial comprehension. This visual choreography creates an impression of a larger, more complex space. The courtyard is treated as an external room, and this is reinforced by the equivalent sizing of the internal spaces. Furthermore, the concrete internal floor finish has perhaps greater external connotations than the timber that lines the courtyard at the same level as the interior. The bathroom continues the geometry of the extension.